Go Back  The Hull Truth - Boating and Fishing Forum > BOATING FORUMS > Marine Electronics Forum
Reload this Page >

Garmin Map Updates and ActiveCaptain problems

Notices
Marine Electronics Forum

Garmin Map Updates and ActiveCaptain problems

Old 03-10-2019, 07:19 AM
  #1  
Admirals Club Admiral's Club Member
Thread Starter
 
Join Date: Apr 2012
Location: James Island, SC
Posts: 3,336
Received 348 Likes on 214 Posts
Default Garmin Map Updates and ActiveCaptain problems

Brand new stuff, just installed yesterday. 942xs, 18HD+, GT23M. After installed I went through all the setup stuff on the unit and it was all working well. I setup the ActiveCaptain app and it was working well also. It told me there was a software update, went through all that, and it worked well also.

Now, in reading through the Garmin stuff online and watching their setup videos again, It seemed as if I was supposed to use Garmin Express for something. I downloaded Garmin Express. Once I logged in it said I had a map update to G3 v2019.0. This is where the problem starts. I clicked the update and I had my blank 32gb micro SD card. I downloaded the map update overnight last night to the card.

Now here are the issues:
- ActiveCaptain, on my iphone, now won't allow me to download panels of the chart to my phone's app. It still lets me download areas of quickdraw though.
- I tried to install the new charts on the 942 and it tells me there is insufficient space to update the internal charts
- Syncing ActiveCaptain between the phone and unit is a nightmare. It automatically starts each sync. It starts with QuickDraw sync, gets about 30% finished and then it switches and starts the ActiveCaptain Community sync and stops the quickdraw sync. Gets about 30% through that, stops, cancels, and switches back to QuickDraw sync. It's a neverending cycle and never finished either one.

Can I turn off the ActiveCaptain Community auto sync somehow? How in the heck can I get the app to let me download chart panels again?

I'll try to upload pics.
Old 03-10-2019, 07:26 AM
  #2  
Admirals Club Admiral's Club Member
Thread Starter
 
Join Date: Apr 2012
Location: James Island, SC
Posts: 3,336
Received 348 Likes on 214 Posts
Default

Map pic





Last edited by CUTiger2011; 03-10-2019 at 07:35 AM.
Old 03-10-2019, 07:46 AM
  #3  
Admirals Club Admiral's Club Member
 
Join Date: Mar 2019
Posts: 64
Likes: 0
Received 3 Likes on 3 Posts
Default

When I was having issues with active captain map downloads and transfers (the maps would display funky on the garmin) , deleting the app and reinstalling fixed the problem for me.

You can turn off QuickDraw sync in the Garmin within the Active captain shortcut or settings menu on the unit.
Old 03-10-2019, 07:49 AM
  #4  
Senior MemberCaptains Club Member
 
Join Date: Feb 2007
Location: Lemont, IL
Posts: 1,629
Received 66 Likes on 41 Posts
Default

ActiveCaptain is not working properly, Garmin knows it, not sure when they’ll have it fixed?

I bought the G3 2019 update, but I can’t get the tiles to upload on the charts.

Come on Garmin, time to get this fixed!
Old 03-10-2019, 08:12 AM
  #5  
Admirals Club Admiral's Club Member
 
Join Date: Mar 2019
Posts: 64
Likes: 0
Received 3 Likes on 3 Posts
Default

Seems like there is major problems with the 2019 maps right now.

For the OP with the insignificant space for the built in map updates, the card will have to remain installed in the unit.
Old 03-10-2019, 06:01 PM
  #6  
Admirals Club Admiral's Club Member
Thread Starter
 
Join Date: Apr 2012
Location: James Island, SC
Posts: 3,336
Received 348 Likes on 214 Posts
Default

Thought I screwed something up since it all worked properly before the map update. Makes me feel better I’m not the only one.
Not too worried about having to leave to G3 chip in it. Not a big deal since it has 2 slots anyway.
Old 03-11-2019, 08:54 AM
  #7  
Admirals Club Admiral's Club Member
 
Join Date: Jul 2006
Location: Ocala
Posts: 3,472
Received 1,239 Likes on 604 Posts
Default

I have been having AC issues as well and Garmin knows and is working on it. Right now it is working fine with software updates but I stopped working with mapping last week. Having the same issues as others with map timer warnings and no tile downloads.
Old 03-11-2019, 12:59 PM
  #8  
Admirals Club Admiral's Club Member
 
Join Date: Mar 2019
Posts: 64
Likes: 0
Received 3 Likes on 3 Posts
Default

Make sure you try to delete the Active Captain app from your phone/device and try it again.
Old 03-11-2019, 02:02 PM
  #9  
Admirals Club Admiral's Club Member
Thread Starter
 
Join Date: Apr 2012
Location: James Island, SC
Posts: 3,336
Received 348 Likes on 214 Posts
Default

Reset it, deleted it, all that Jazz. Nothing helped.
Old 03-14-2019, 09:54 AM
  #10  
Admirals Club Admiral's Club Member
 
Join Date: Feb 2017
Location: People's Republik of Kalifornia
Posts: 839
Received 1,021 Likes on 491 Posts
Default

A new version of ActiveCaptain appeared on the AppStore yesterday. Alas there are still problems. Chart tiles begin downloading but fail about ½ way through. I've been able to successfully download only one tile. A message to Garmin support goes unanswered.
Old 03-14-2019, 10:03 AM
  #11  
Joe
Senior MemberCaptains Club Member
 
Join Date: Mar 2001
Location: Libertalia
Posts: 17,303
Received 1,363 Likes on 766 Posts
Default

This G3 map release has been a total mess. I can't even get my maps to the point of purchasing upgrades through Garmin express. I wasn't even going to try and deal with AC for a few months.
Old 03-14-2019, 02:32 PM
  #12  
Senior MemberCaptains Club Member
 
Join Date: Feb 2007
Location: Lemont, IL
Posts: 1,629
Received 66 Likes on 41 Posts
Default

Originally Posted by bobeast View Post
A new version of ActiveCaptain appeared on the AppStore yesterday. Alas there are still problems. Chart tiles begin downloading but fail about ½ way through. I've been able to successfully download only one tile. A message to Garmin support goes unanswered.
Same here. I did get a response from Garmin, still working on it.
Likes:
Old 03-14-2019, 06:31 PM
  #13  
Senior Member
 
Join Date: Dec 2018
Location: Boca Grande
Posts: 110
Received 13 Likes on 10 Posts
Default

Good to know. I was about to lose my mind trying to download the tiles onto my phone and IPad so I can do routes off of the boat and then sync them to the plotter.
Old 03-15-2019, 05:52 AM
  #14  
Admirals Club Admiral's Club Member
 
Join Date: Dec 2015
Posts: 167
Likes: 0
Received 8 Likes on 8 Posts
Default

It is working on my end now. Don't have the tile issue anymore.
Likes:
Old 03-15-2019, 06:20 AM
  #15  
Senior Member
 
Join Date: Dec 2018
Location: Boca Grande
Posts: 110
Received 13 Likes on 10 Posts
Default

Originally Posted by Mbakx View Post
It is working on my end now. Don't have the tile issue anymore.
Did you do anything different or did it just magically started to work?
Old 03-15-2019, 08:28 AM
  #16  
Admirals Club Admiral's Club Member
 
Join Date: Dec 2015
Posts: 167
Likes: 0
Received 8 Likes on 8 Posts
Default

It didn't work a few days ago. Uninstalled it, reinstalled but still no go. Last night it started working. It might have installed the AC update since it does it automatically.
I run currently AC 14.2.359 on my iphone. Checked my ipad as well and its working there too.
Old 03-15-2019, 08:52 AM
  #17  
Admirals Club Admiral's Club Member
Thread Starter
 
Join Date: Apr 2012
Location: James Island, SC
Posts: 3,336
Received 348 Likes on 214 Posts
Default

Just checked version, uninstalled, reinstalled, version 14.2.359 also and I have nothing. Still sucking.
Old 03-15-2019, 09:50 AM
  #18  
Admirals Club Admiral's Club Member
 
Join Date: Feb 2017
Location: People's Republik of Kalifornia
Posts: 839
Received 1,021 Likes on 491 Posts
Default

Originally Posted by Mbakx View Post
It didn't work a few days ago. Uninstalled it, reinstalled but still no go. Last night it started working. It might have installed the AC update since it does it automatically.
I run currently AC 14.2.359 on my iphone. Checked my ipad as well and its working there too.
14.2.359 is the latest version on the App store and it is still hosed for me. I finally got the obligatory "we're working on it" message from Garmin. If yours started working, they must be propagating a solution on the back-end.
Old 03-15-2019, 09:59 AM
  #19  
Admirals Club Admiral's Club Member
 
Join Date: Jul 2006
Location: Ocala
Posts: 3,472
Received 1,239 Likes on 604 Posts
Default

Mines working now to install tiles on my AC chart. Did not work until I busted out a 32 gig card and downloaded the map off Garmin Express. I never messed with Express hardly ever but that was the key for issue.
Old 03-19-2019, 07:30 AM
  #20  
Admirals Club Admiral's Club Member
Thread Starter
 
Join Date: Apr 2012
Location: James Island, SC
Posts: 3,336
Received 348 Likes on 214 Posts
Default

No app version update, but it works for me now this morning downloading tiles

Thread Tools
Search this Thread

Contact Us - Archive - Advertising - Cookie Policy - Privacy Statement - Terms of Service - Do Not Sell My Personal Information -

Copyright © 2021 MH Sub I, LLC dba Internet Brands. All rights reserved. Use of this site indicates your consent to the Terms of Use.