Notices
Marine Electronics Forum
Like Tree2Likes
  • 1 Post By Team Ruby
  • 1 Post By smac999

S1000 autopilot to Garmin 742xs

Old 11-26-2017, 02:38 PM
  #1  
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Jul 2013
Posts: 4
Default S1000 autopilot to Garmin 742xs

Iím needing help hooking up a Raymarine S1000 autopilot to a Garmin 742xs. Iíve done some research but itís turning confusing.
Garmin has told me the 742 will give a position to the autopilot but wonít follow a route.
Lake Effect is offline  
Old 11-26-2017, 07:17 PM
  #2  
Senior MemberCaptains Club Member
 
Join Date: Jun 2005
Location: Palm Coast, Fl.
Posts: 1,443
Default

Assuming you have cut off the DB9 connector you will need just two wires from the S1000, the orange and the blue wire.

From the Garmin 742xs connect the blue (+) output wire to the orange (+) input of the S1000. The black ground wire of the 742xs is a ground wire as well as the NMEA 0183 ground, so the S1000 blue (-) input will also be connected to ground.

You will also need to make sure the Garmin 742xs Comms port A is set to NMEA std., which sets the 742's output to NMEA 0183.
Lake Effect likes this.
Team Ruby is offline  
Old 11-26-2017, 08:28 PM
  #3  
Admirals Club Admiral's Club Member
 
Join Date: Mar 2011
Location: Canada
Posts: 3,017
Default

it should follow a manual made route. it won't follow the auto guidance. you need a Garmin pilot for that.
Lake Effect likes this.
smac999 is offline  
Old 12-09-2017, 03:09 PM
  #4  
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Jul 2013
Posts: 4
Default

Team Ruby,
I completed the installation yesterday and it appears to be a success. The autopilot reports “too slow” as it should with the boat on the trailer.
I appreciate your help. My research didn’t reveal the attachment to ground and I wouldn’t have made the connection without your help.
Thanks,
Dan
Lake Effect is offline  

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are On
Refbacks are Off


Thread Tools
Search this Thread