Notices

Depth error Garmin 4212/GSD22 Sounder

Old 11-19-2017, 06:45 AM
  #1  
DJF
Admirals Club Admiral's Club Member
Thread Starter
 
Join Date: Oct 2009
Location: Old Saybrook CT
Posts: 118
Default Depth error Garmin 4212/GSD22 Sounder

I have a Garmin 4212 plotter with a GSD22 sounder. Sometimes depth indicates 1.3 feet when I know it is deeper. If I leave Sounder power on and shut off plotter, and turn plotter back on it will show correct depth. When it malfunctions it always reads 1.3 feet depth. Any ideas as to what the problem is.
DJF is offline  
Old 11-20-2017, 02:42 AM
  #2  
Admirals Club Admiral's Club Member
THT sponsor
 
Join Date: Jan 2016
Posts: 7,144
Default

Have you done a software update on both the MFD and the Sounder?
InternationalMarineBrian is online now  
Old 11-20-2017, 05:14 AM
  #3  
DJF
Admirals Club Admiral's Club Member
Thread Starter
 
Join Date: Oct 2009
Location: Old Saybrook CT
Posts: 118
Default Update

No, initially setup worked fine. No issues. Computers at work updates cause problems. IT seems techs keep writing updates to insure job security. As long as turning off plotter and turning it back on fixes it. I guess that's my solution. Thanks for reply.
DJF is offline  
Old 11-20-2017, 08:00 AM
  #4  
Senior MemberCaptains Club Member
 
Join Date: Jan 2005
Location:
Posts: 3,332
Default

You really need to update the software on the 4212 and GSD22. The latest loads are several year old now for those MD units and very stable. No worries to update both units now. This will be the last update you ever do to both units as there will be no farther software development on these MD devices.

The latest load for the 4212 is 7.8 (6-29-2015) and for the GSD22 3.2 (10-6-2010)

What software loads do you have on your devices now ?

If you can find a used GSD24 that is a much better sounder than the GSD22.


Jim
jfwireless is online now  
Old 11-20-2017, 08:22 AM
  #5  
Admirals Club Admiral's Club Member
THT sponsor
Marine Advertiser
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 21,749
Default

Agreed.....the GSD-24 a much better unit.


.
semperfifishing is offline  
Old 11-20-2017, 08:22 PM
  #6  
Senior Member
THT sponsor
 
Join Date: Jan 2013
Location: Sarasota/ Bradenton fl
Posts: 3,314
Default

Originally Posted by DJF View Post
No, initially setup worked fine. No issues. Computers at work updates cause problems. IT seems techs keep writing updates to insure job security. As long as turning off plotter and turning it back on fixes it. I guess that's my solution. Thanks for reply.
The 22 has a light. When it goes stupid does the light do anything?
Dockholiday74 is offline  

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are On
Refbacks are Off


Thread Tools
Search this Thread