Notices
Marine Electronics Forum

Fluxgate compass and marpa

Old 03-30-2015, 07:35 PM
  #1  
Senior Member
Thread Starter
 
Join Date: Nov 2009
Location: Seattle
Posts: 293
Likes: 0
Received 4 Likes on 3 Posts
Default Fluxgate compass and marpa

I am replacing my old Raymarine system with a Garmin 7610 but intend to keep the Raymarine autopilot which has a fluxgate compass for heading information. Will this work in the Garmin system for MARPA purposes or will I need a new high performance heading sensor.

Thanks
Old 03-30-2015, 08:28 PM
  #2  
Senior MemberCaptains Club MemberPLEDGER
 
Join Date: Oct 2002
Location: mass/Point Judith, RI dockage
Posts: 11,909
Received 469 Likes on 274 Posts
Default

It should work fine assuming you can figure out how to connect it via nmea 0183 and enable the proper sentences on the garmin side. The rm ap's use the info from the compass so no reason garmin shouldn't (unless they insist on garmin proprietary nmea sentences for heading).

Garmin support should be able to tell you what heading codes it expects, then rm support can tell you if they xmit those.
Old 03-30-2015, 09:37 PM
  #3  
Senior Member
Thread Starter
 
Join Date: Nov 2009
Location: Seattle
Posts: 293
Likes: 0
Received 4 Likes on 3 Posts
Default

Thanks Gerg. I will call Garmin about this.
Old 03-30-2015, 10:21 PM
  #4  
Admirals Club Admiral's Club Member
 
Join Date: Aug 2012
Location: Brigantine, NJ
Posts: 2,662
Received 145 Likes on 110 Posts
Default

Please post your findings from the discussion with Garmin, am interested in the answer as well.
Old 03-31-2015, 01:28 PM
  #5  
Senior Member
Thread Starter
 
Join Date: Nov 2009
Location: Seattle
Posts: 293
Likes: 0
Received 4 Likes on 3 Posts
Default

I called Garmin and spoke with a very helpful techie who tried to get some information on the sentences sent out by the FLUXGATE but she could not fine the information. She suggested that I call RM for the information. I do not plan to do this as I can live without MARPA. When I install the Garmin radar I will see if the FLUXGATE sensor will work. Will report back.
Old 04-05-2015, 01:41 PM
  #6  
Admirals Club Admiral's Club Member
 
Join Date: Dec 2010
Location: Marina Bay on Boston Hahbah
Posts: 1,711
Received 50 Likes on 27 Posts
Default

I have the same set up only I have a 5212. I just purchased an Actisese NMEA 0183 to NMEA 2K converter as my AP is an old ST5000 then I also needed to get a sea talk to sea talk NG converter. Not sure what AP you have but it. Can be done.
Old 04-05-2015, 09:19 PM
  #7  
Senior Member
 
Join Date: Apr 2009
Posts: 586
Likes: 0
Received 12 Likes on 11 Posts
Default

Keep in mind that to get good MARPA and Autopilot performance, you need a 10hz heading source. The Actisence converter, unfortunately, doesn't provide heading at 10hz. The furuno converter can do it, as can the Simrad AT10HD. But the Simrad is limited to 4800 baud, and ONLY transmits heading - nothing else.
Old 04-09-2015, 08:14 PM
  #8  
Senior Member
Thread Starter
 
Join Date: Nov 2009
Location: Seattle
Posts: 293
Likes: 0
Received 4 Likes on 3 Posts
Default

I am now told that my fluxgate has a 5k heading sensor that will not work for marpa purposes. With the 7610 Chartplotter and the Garmin 24 inch dome radar. Lie to know if there is a work around for this.

Thanks
Old 04-12-2015, 07:46 AM
  #9  
Admirals Club Admiral's Club Member
 
Join Date: Dec 2010
Location: Marina Bay on Boston Hahbah
Posts: 1,711
Received 50 Likes on 27 Posts
Default

So I will not be able to use my flux gate compass to get MARPA data ?
Old 04-12-2015, 06:44 PM
  #10  
Admirals Club Admiral's Club Member
 
Join Date: Aug 2009
Location: VA
Posts: 5,966
Likes: 0
Received 432 Likes on 269 Posts
Default

I have an older Raymarine autopilot, but rather than using it's heading sensor for MARPA purposes, I installed a KVH electronic compass. Took it's MNEA0183 output into my 4210s. Did not have to worry about which sentences to enable. It all worked fine right out of the box.
Old 04-12-2015, 07:33 PM
  #11  
Admirals Club Admiral's Club Member
 
Join Date: Dec 2010
Location: Marina Bay on Boston Hahbah
Posts: 1,711
Received 50 Likes on 27 Posts
Default

My entire system now should be NMEA 2000 with the antisense is the RM fluxgate not capable of doing MARPA ?

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are On
Refbacks are Off


Thread Tools
Search this Thread

Contact Us - Archive - Advertising - Cookie Policy - Privacy Statement - Terms of Service - Do Not Sell My Personal Information -

Copyright © 2018 MH Sub I, LLC dba Internet Brands. All rights reserved. Use of this site indicates your consent to the Terms of Use.