Notices
Marine Electronics Forum

HDS7 gen2 and SH Matrix AIS GX2100W

Old 07-04-2012, 05:27 AM
  #1  
Senior Member
Thread Starter
 
Join Date: Jan 2011
Location: Bayou Self, LA
Posts: 2,093
Likes: 0
Received 3 Likes on 3 Posts
Default HDS7 gen2 and SH Matrix AIS GX2100W

I have the HDS7 and I am thinking of purchasing the Standard Horizon mentioned in the title. Will I need the NMEA 2000 hook up to link the two together, or will this VHF be maximized as a stand alone unit?

http://www.boemarine.com/Standard_Ho...ailer-GX2100W/

Thanks
Old 07-04-2012, 05:40 AM
  #2  
Admirals Club Admiral's Club Member
 
Join Date: Nov 2009
Location: Mebane, NC
Posts: 1,635
Likes: 0
Received 3 Likes on 3 Posts
Default

You'd want to hook it up to your HDS for GPS data to be used with AIS and DSC. But it's done over NMEA-0183 va NMEA-2000. Good think is there is nothing extra you need to buy except maybe some multi-conductor wire and crimps but it's just little more of a pain to get the colors matched up right and the settings correct. Wish the VHF mfgers would put N2K on their units.
Old 07-04-2012, 06:07 AM
  #3  
Senior Member
Thread Starter
 
Join Date: Jan 2011
Location: Bayou Self, LA
Posts: 2,093
Likes: 0
Received 3 Likes on 3 Posts
Default

Originally Posted by mwardncsu View Post
You'd want to hook it up to your HDS for GPS data to be used with AIS and DSC. But it's done over NMEA-0183 va NMEA-2000. Good think is there is nothing extra you need to buy except maybe some multi-conductor wire and crimps but it's just little more of a pain to get the colors matched up right and the settings correct. Wish the VHF mfgers would put N2K on their units.
So, would I have to purchase the NMEA-0183 kit separately?
Old 07-04-2012, 06:13 AM
  #4  
Senior Member
 
Join Date: Aug 2009
Location: Northern NJ (near the US)
Posts: 1,619
Likes: 0
Received 3 Likes on 1 Post
Default

No, there's no 'NMEA-0183 kit'. You'll have 4 tiny wires on the VHF that will need to match up and connect to 4 tiny wires on the HDS.
Old 07-04-2012, 06:45 AM
  #5  
Senior Member
Thread Starter
 
Join Date: Jan 2011
Location: Bayou Self, LA
Posts: 2,093
Likes: 0
Received 3 Likes on 3 Posts
Default

Originally Posted by LMychajluk View Post
No, there's no 'NMEA-0183 kit'. You'll have 4 tiny wires on the VHF that will need to match up and connect to 4 tiny wires on the HDS.
Ahhhhhh, gotcha. Can you tell that I am not much of an electrician?

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are On
Refbacks are Off


Thread Tools
Search this Thread

Contact Us - Archive - Advertising - Cookie Policy - Privacy Statement - Terms of Service - Do Not Sell My Personal Information -

Copyright © 2018 MH Sub I, LLC dba Internet Brands. All rights reserved. Use of this site indicates your consent to the Terms of Use.