Notices

Transducer doesn't work while running.

Old 09-29-2011, 06:12 PM
  #1  
Member
Thread Starter
 
Join Date: Apr 2011
Posts: 32
Default Transducer doesn't work while running.

I just bought a boat that has a Airman 1kw transom mount transducer. I can see the depth when at idle speed or at rest, but while running it doesn't show depth or really what kinda bottom i have. Is there something i need to clean??? Not sure what is the problem or the solution. Any ideas?
wirejacker is offline  
Old 09-29-2011, 06:25 PM
  #2  
Member
 
Join Date: Jun 2011
Posts: 37
Default

Few things to try

- Make sure the transducer is still submerged in water while underway.
- Make sure the transducer is not mounted behind hull rib, rivet or thru-hull sea cock.
- Make sure the transducer is at least 12" away from the prop.

B
asm_ is offline  
Old 09-29-2011, 06:28 PM
  #3  
Admirals Club Admiral's Club Member
THT sponsor
Marine Advertiser
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 21,729
Default

Originally Posted by wirejacker View Post
I just bought a boat that has a Airman 1kw transom mount transducer. I can see the depth when at idle speed or at rest, but while running it doesn't show depth or really what kinda bottom i have. Is there something i need to clean??? Not sure what is the problem or the solution. Any ideas?
Do you know the transducer model ? And what speeds are you running at?

Can you post a photo of the mounting?
semperfifishing is offline  
Old 09-29-2011, 07:52 PM
  #4  
Senior MemberCaptains Club Member
 
Join Date: Feb 2003
Location: M.Vineyard, MA
Posts: 13,931
Default

And what kind of boat & hull?
And just where is the (Airmar) transom mount t/d installed? What model t/d? http://www.airmartechnology.com/2009...ch-results.asp
And have you tried adjusting the noise suppression and gain/sensitivity controls? (On what F/F?)
Is the t/d kicked up?
You can try gently cleaning the t/d face with a Scrotch Brite pad.
TTaxi is offline  
Old 09-30-2011, 05:22 PM
  #5  
Member
Thread Starter
 
Join Date: Apr 2011
Posts: 32
Default

It's an 02 28triton and is a transom mount transducer I will post pics of mounting soon. No I have not tried adjusting the gain didn't think of that... The crusing speed is about 25 to 30 knots but even at slower speeds, other than idleor just above idle it doesn't seem to give me a depth.

Yest it is more than 12" away from motors
wirejacker is offline  
Old 10-01-2011, 06:00 AM
  #6  
Senior Member
 
Join Date: Dec 2006
Location: Atlanta, GA
Posts: 142
Default

I had the same problem and discovered that my transducer had just come unlocked in the bracket so that it was swiveling up while underway. When I was idling, I could mark bottom no problem but, at speed, it would mark incorrect depths due to the fact that the transducer was tilting up and firing the beam out behind the boat.

It's an easy thing to check.

Rick
rickmacc is offline  
Old 10-01-2011, 07:12 AM
  #7  
Admirals Club Admiral's Club Member
THT sponsor
Marine Advertiser
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 21,729
Default

Originally Posted by rickmacc View Post
I had the same problem and discovered that my transducer had just come unlocked in the bracket so that it was swiveling up while underway. When I was idling, I could mark bottom no problem but, at speed, it would mark incorrect depths due to the fact that the transducer was tilting up and firing the beam out behind the boat.




Rick
Good point.....I forgot all about that one..and it is very common.
semperfifishing is offline  
Old 10-02-2011, 03:44 PM
  #8  
Member
Thread Starter
 
Join Date: Apr 2011
Posts: 32
Default

Originally Posted by rickmacc View Post
I had the same problem and discovered that my transducer had just come unlocked in the bracket so that it was swiveling up while underway. When I was idling, I could mark bottom no problem but, at speed, it would mark incorrect depths due to the fact that the transducer was tilting up and firing the beam out behind the boat.

It's an easy thing to check.

Rick
It was doing that before but i replaced the bolts keeping it fixed, I hope what ever is wrong with it is that easy as well.
wirejacker is offline  

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are On
Refbacks are Off


Thread Tools
Search this Thread