Go Back  The Hull Truth - Boating and Fishing Forum > BOATING FORUMS > Marine Electronics Forum
Reload this Page >

Simrad AP12 --- Anyone Have One? Opinions

Notices
Marine Electronics Forum

Simrad AP12 --- Anyone Have One? Opinions

Old 01-18-2005, 08:48 AM
  #41  
Senior MemberCaptains Club Member
 
Join Date: Dec 2003
Location: Avenue, MD
Posts: 551
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Default RE: Simrad AP12 --- Anyone Have One? Opinions

Why the regret? All of the galvanize (thought they didn't rust) connectors, (consisting of the three T's and 3 elbows) are in dry compartments. However, do have a can of the 3M stuff handy!
Old 01-18-2005, 04:52 PM
  #42  
Senior MemberPLEDGERCaptains Club Member
 
Join Date: Jan 2003
Location: Delray Beach/Davie
Posts: 2,195
Likes: 0
Received 2 Likes on 1 Post
Default RE: Simrad AP12 --- Anyone Have One? Opinions

N3NFX - 1/18/2005 7:48 AM

Why the regret? All of the galvanize (thought they didn't rust) connectors, (consisting of the three T's and 3 elbows) are in dry compartments. However, do have a can of the 3M stuff handy!
I have a lot of respect for Thom's opinions, and I kinda agree with his post.
You had better darn well do the sealing job absolutely perfectly to do it right.
I'm not a metalurgist, but I'm under the impression galvanize is just a zinc coating over steel. Check with your steering manufacturer. I'm sure they will tell you the use of dissimilar metals is totally contraindicated.
Best of luck on the install.
Old 01-18-2005, 06:32 PM
  #43  
Senior MemberCaptains Club Member

 
Join Date: Nov 2003
Location: Wanchese, NC
Posts: 11,035
Received 463 Likes on 254 Posts
Default RE: Simrad AP12 --- Anyone Have One? Opinions

endoman
I dont know if I agree with you here. When you order fittings from Seastar to add a second steering station or an AP the fittings and steering housings are dissimilar metals. The housing is aluminum and the fittings are both brass and brass plated. The old fittings I took out of my ten year old housing were plain brass and there was no galvanic reaction at all on the housing or fittings. The new fittings were crome plated brass from Seastar. I might be wrong but I thought that to get the kind of reaction you are talking about water must come onto play my helm and hopefully your helm is never under water. Unless it may be a ferrous metal non ferrous metal reaction Mark
Old 01-21-2005, 03:45 PM
  #44  
Senior MemberCaptains Club Member
 
Join Date: Dec 2002
Posts: 1,615
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Default RE: Simrad AP12 --- Anyone Have One? Opinions

I have a 25' parker spor cabin and a bought a simrad AP11 I love it. give me a call and I will tell you about it 1-413-222-3010 Ron
Old 01-24-2005, 08:18 PM
  #45  
Senior MemberVendorCaptains Club Member
 
Join Date: Jul 2003
Location: Houston, Texas
Posts: 211
Likes: 0
Received 7 Likes on 3 Posts
Default RE: Simrad AP12 --- Anyone Have One? Opinions

Mine should be delivered tomorrow...I would like to see your link, but can't..... can someone cut and paste and email it to me at tsia@swbell.net?

Many thanks,
Tom Stewart
Old 01-26-2005, 08:12 PM
  #46  
Senior MemberCaptains Club Member
 
Join Date: Dec 2003
Location: Avenue, MD
Posts: 551
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Default RE: Simrad AP12 --- Anyone Have One? Opinions

Hey Tom, check your email.
Old 01-26-2005, 09:19 PM
  #47  
Senior MemberVendorCaptains Club Member
 
Join Date: Jul 2003
Location: Houston, Texas
Posts: 211
Likes: 0
Received 7 Likes on 3 Posts
Default RE: Simrad AP12 --- Anyone Have One? Opinions

Hey N3NFX:

got your email....very much appreciated.....I'm gonna start my install on Saturday if the weather cooperates....Thanks again for your help. I will follow up shortly.

Tom
Old 02-02-2005, 10:52 AM
  #48  
Senior MemberCaptains Club Member
 
Join Date: Dec 2003
Location: Avenue, MD
Posts: 551
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Default RE: Simrad AP12 --- Anyone Have One? Opinions

How is that install going Tom? Between the snow/ice, I am almost finshed up.
Old 08-14-2020, 05:51 PM
  #49  
Junior Member
 
Join Date: Aug 2020
Posts: 2
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Default simrad autopilot AP12

I know this is a shot in the dark but i have a Simrad auto pilot AP12 OR SFC12 anyway someone vandalized my controller

mine worked fine its old but it worked I'm looking for a replacement controller i called the SIMRAD and they don't make parts for it no more and nothing will cross reference it accept an original ap12 or sfc12 its has 3 pins can you help or point me in the right direction?
Old 08-14-2020, 06:00 PM
  #50  
Senior Member
 
Join Date: Feb 2012
Location: Miami Florida
Posts: 2,146
Received 448 Likes on 273 Posts
Default

Originally Posted by vinceloduca44 View Post
I know this is a shot in the dark but i have a Simrad auto pilot AP12 OR SFC12 anyway someone vandalized my controller

mine worked fine its old but it worked I'm looking for a replacement controller i called the SIMRAD and they don't make parts for it no more and nothing will cross reference it accept an original ap12 or sfc12 its has 3 pins can you help or point me in the right direction?
I had the same problem I got in touch with Navico they replaced my controller with AP 44 and sent me the cable to connect
Old 08-15-2020, 03:15 AM
  #51  
Senior Member
 
Join Date: Feb 2005
Location: Norway
Posts: 15,878
Received 1,003 Likes on 806 Posts
Default

Originally Posted by Eaglemsi1 View Post
I had the same problem I got in touch with Navico they replaced my controller with AP 44 and sent me the cable to connect
I'm quite sure you have an AC12 course computer, not an AP12 autopilot.
Old 08-15-2020, 03:16 AM
  #52  
Senior Member
 
Join Date: Feb 2005
Location: Norway
Posts: 15,878
Received 1,003 Likes on 806 Posts
Default

Originally Posted by vinceloduca44 View Post
I know this is a shot in the dark but i have a Simrad auto pilot AP12 OR SFC12 anyway someone vandalized my controller

mine worked fine its old but it worked I'm looking for a replacement controller i called the SIMRAD and they don't make parts for it no more and nothing will cross reference it accept an original ap12 or sfc12 its has 3 pins can you help or point me in the right direction?
You can use the AP14 controller as well.
Old 08-17-2020, 05:30 PM
  #53  
Junior Member
 
Join Date: Aug 2020
Posts: 2
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Default simrad autopilot AP12

Originally Posted by abbor View Post
You can use the AP14 controller as well.
I wish I could find 12 OR 14 there not around
Old 08-17-2020, 05:40 PM
  #54  
Admirals Club Admiral's Club Member
THT sponsor
 
Join Date: Jul 2010
Posts: 5,348
Received 491 Likes on 279 Posts
Default

Call 754-220-6565 and ask for Zack. I found an AP14 for you, powered it on, all buttons work, 3 pin plug, it's sitting on his desk, can ship tomorrow. Tell him Max told you to call.

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are On
Refbacks are Off


Thread Tools
Search this Thread

Contact Us - Archive - Advertising - Cookie Policy - Privacy Statement - Terms of Service - Do Not Sell My Personal Information -

Copyright © 2018 MH Sub I, LLC dba Internet Brands. All rights reserved. Use of this site indicates your consent to the Terms of Use.