Notices

navnet to 582 ??

Old 11-27-2003, 03:10 PM
  #1  
Senior Member
Thread Starter
 
Join Date: Aug 2002
Location: Charleston, S.C.
Posts: 1,189
Default navnet to 582 ??

Hello,

my navnet 1732c to be exact is sitting next to my 582 so i figured i could feed some info into the 582.

does anyone knw if this will work, i have one port for GPS, one for heading sensor and the empty are a 7 pin and a network...i was thinking of getting a NMEA 6pin to run from network to the 582

anyone done anything like this

thanks in advance for any replies
baitdragger is offline  
Old 12-01-2003, 06:47 AM
  #2  
Senior MemberCaptains Club Member
 
Join Date: Dec 2002
Location: South Jersey
Posts: 391
Default navnet to 582 ??

it will definitely work. you need the nmea cable for the 1732 and the nmea cable for the 582. then, connect the proper nmea tx +/- wires from the 1732 to the proper nmea rx +/- wires on the 582. the colors will be specific to the cables that you purchase. ask the people where you purchased the cable which colors are which. or e-mail furuno directly through their website. they were great at helping me get my furuno stuff networked together.

after the wires are connected, you will then also have to go into the nmea setup menu on the 1732 and turn on the appropriate nmea sentences to output the desired information.

those are the steps, connect nmea tx +/- to nmea rx +/- and then turn on the appropriate sentences.

good luck.

------------
Capt. Adam
Karen Ann II
captadamnj is offline  
Old 12-01-2003, 10:30 AM
  #3  
Senior Member
Thread Starter
 
Join Date: Aug 2002
Location: Charleston, S.C.
Posts: 1,189
Default navnet to 582 ??

capt adam,


thanks for the reply

2 questions

1) do i need two cables or one to connect the units?

2) i read about the sentences in the manual...did you turn on stuff like lat/lon, position and the such?


thanks again
baitdragger is offline  
Old 12-01-2003, 12:32 PM
  #4  
Senior MemberCaptains Club Member
 
Join Date: Dec 2002
Location: South Jersey
Posts: 391
Default navnet to 582 ??

when i was buying my cables, i had to buy two separate cables. the cables come with a connector on one end (either 6-pin or 7-pin) and just the pig tails on the other end. i suppose you could talk to a marine electronics dealer and he could make you one cable that goes directly from one machine to the other. he would have to put the proper connectors on either end and then "cross" the wires to the appropriate pins. i would imagine it's much cheaper to just get two separate cables.

i have a couple of different interfaces in my boat. i have a gp-37 which talks to a 292 bottom machine. then i have an 1850df which talks to an 1833 radar and also to a simrad autopilot. i have the gp-37 outputting position (lat/lon), speed and other information about waypoints to the 292 bottom machine. i have the 1850 outputting position, speed and waypoint info to the 1833 and the a/p as well as depth. this allows me to leave the chartplotter on full screen charting mode while navigation data is displayed on the screen of the radar...which when navigating using the radar is where i want it anyway...i can just take a quick glance at the chart plotter to get my bearings.

if you are going to do the work yourself, go to the furuno website and go to the support, ask a question page. tell them the two units you want to interface. they will tell you the cables to order (with part nums) and will tell you which color to hook up to which color and which sentences to turn on. they are excellent that way.

------------
Capt. Adam
Karen Ann II
captadamnj is offline  

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are On
Refbacks are Off


Thread Tools
Search this Thread