Notices
Marine Electronics Forum

Raymarine DS600X - Can't find bottom

Old 05-04-2008, 04:50 PM
  #1  
Senior MemberCaptains Club Member
Thread Starter
 
Join Date: Apr 2004
Location: Montclair, New Jersey
Posts: 441
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Default Raymarine DS600X - Can't find bottom

Last year I bought a boat that came equipped with a Raymarine monchrome FF and a thru hull transducer. I wanted to replace the FF with a color unit and keep the thru hull ducer.

Between Airmar and Jim at BOE Marine I was able to determine that I could get a Rarmarine DS600X to work with a special cable adapter. I got the unit setup last spring.

Between the spring and summer of 2007 it worked great at all depths.

Starting in the late summer it only worked when I was in 10 feet of water or more (plus I got could not be moving too quickly).

I had a local marina with a good reputation check look at it in Feb 2008. They said that there was crud on the bottom of the ducer. They cleaned it up and then put protective paint on it.

I first tried it out this past Thursday. At first it did not see the bottom at all. After about a half hour in the water it satrted to work (only in 10 feet of water or more). I tried it again this morning. Halfway through the day it stopped working (in that it could not read the bottom, but the temp feature worked). I was bummed.

Any ideas. Do you think that it is the ducer, the DS600x or a power voltage issue?

I will bring my volt meter down to the boat. Also, I will call Rayamine (to get their take). Lastly, I am thinking of getting an Airmar P66 ducer to see if it is the ducer.

Your input would be greatly appreciated.

Thanks for reading.

Peter
Old 05-04-2008, 05:10 PM
  #2  
Senior MemberCaptains Club Member
 
Join Date: Aug 2004
Location: Louisiana
Posts: 1,513
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Default Re: Raymarine DS600X - Can't find bottom

Sounds to me it is something on the transducer. I guess the boat sits in a slip and never gets hauled unless storage for off season? Find out how they cleaned it and what kind of protectant they put on it. There is an antfoulant paint for transducers but many people do not know you have to use certan paints.
Old 05-04-2008, 05:17 PM
  #3  
Senior MemberCaptains Club Member
Thread Starter
 
Join Date: Apr 2004
Location: Montclair, New Jersey
Posts: 441
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Default Re: Raymarine DS600X - Can't find bottom

Swamppro,

Thanks for responding.

You are correct. I will give them marina a call as well. The only downer is that this marineais over 2 hours from where I live. Also, I quite don't understand why it would not work this past thirsday (in the beginning of the day), then it started to work and now it stopped working (all in the span of 4 days in the water).

Peter
Old 05-04-2008, 05:37 PM
  #4  
Senior MemberCaptains Club Member
 
Join Date: Aug 2004
Location: Louisiana
Posts: 1,513
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Default Re: Raymarine DS600X - Can't find bottom

Another thing to check as it might be intermittent problems would be the adapter cable. Check where all transducer connections are at for any signs of corosion and put some dielectric grease in the fittings. It can't hurt to try.
Old 05-04-2008, 05:57 PM
  #5  
MemberCaptains Club Member
 
Join Date: Mar 2004
Location: Stony Brook, NY
Posts: 31
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Default Re: Raymarine DS600X - Can't find bottom

Do you know somebody with a RM FF. You could plug your unit into their ducer and see where the problem is.
Old 05-04-2008, 06:14 PM
  #6  
Senior MemberCaptains Club Member
Thread Starter
 
Join Date: Apr 2004
Location: Montclair, New Jersey
Posts: 441
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Default Re: Raymarine DS600X - Can't find bottom

No

I wish that I did
Old 05-05-2008, 10:19 PM
  #7  
Senior MemberCaptains Club Member
 
Join Date: Nov 2004
Location: Athens, Greece
Posts: 1,140
Likes: 0
Received 1 Like on 1 Post
Default Re: Raymarine DS600X - Can't find bottom

Just a thought...

Could the connection "fix" be loose/unstable? If not it sounds like a ducer problem.
Old 05-06-2008, 05:43 AM
  #8  
Senior MemberCaptains Club Member
Thread Starter
 
Join Date: Apr 2004
Location: Montclair, New Jersey
Posts: 441
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Default Re: Raymarine DS600X - Can't find bottom

I wish (thanks for mentioning)

I pulled the cables apart while on the boat and reconnected them. Did not make any difference

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are On
Refbacks are Off


Thread Tools
Search this Thread

Contact Us - Archive - Advertising - Cookie Policy - Privacy Statement - Terms of Service - Do Not Sell My Personal Information -

Copyright © 2021 MH Sub I, LLC dba Internet Brands. All rights reserved. Use of this site indicates your consent to the Terms of Use.