The Hull Truth - Boating and Fishing Forum

Go Back   >
Search


Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 06-22-2012, 05:12 AM   #1
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Jun 2012
Posts: 1
Default Boat starts on Land not in water

Hi, I have a 115 evinrude,
It starts easy in the yard,
When it's in the water its kind of hard to start, I have to choke it every time to start and it either dies when I turn down the fast idle or when it goes into gear.
Any suggestions pls..
Thanks
Ladyfisher is offline   Reply With Quote
Old 06-22-2012, 05:56 AM   #2
Senior Member
 
Join Date: Jan 2011
Location: englewood, florida
Posts: 3,670
Default

out of the water theres no backpressure and the engine breathes more freely....

what year?...old?...it sounds like it has a manual fast idle lever and choke....

spark plug condition, fuel condition and age, basice state of tune?...

when was the last time it ran well?...
bladenbullet is offline   Reply With Quote
Old 06-22-2012, 06:09 AM   #3
Senior MemberCaptains Club Member
 
Join Date: Sep 2005
Location:
Posts: 225
Default

Had this happen once. It was a grounding issue.
jetpilot is offline   Reply With Quote
Old 06-22-2012, 06:48 AM   #4
Senior Member
 
Join Date: Aug 2006
Location: Standing right behind you
Posts: 194
Default

had this happen a few times on a brand new boat, it was a lose ignition switch electrical connection
IZZY is offline   Reply With Quote
Old 06-22-2012, 06:51 AM   #5
Senior Member
 
Join Date: Sep 2007
Location:
Posts: 822
Default

does tilting it for trailering have anything to do with it?
Croakerfisher68 is offline   Reply With Quote
Old 06-22-2012, 11:27 AM   #6
Senior Member
 
Join Date: Apr 2010
Posts: 378
Default

I wonder if its allergic to water Ok, that wasn't helpful
rgarry is offline   Reply With Quote
Old 06-22-2012, 11:57 AM   #7
Senior MemberCaptains Club Member
 
Join Date: Nov 2007
Location: Charleston SC
Posts: 2,040
Default

Sounds like carbs gummed up to me.
bikem is offline   Reply With Quote
Old 06-22-2012, 02:32 PM   #8
Admirals Club
 
Join Date: Feb 2012
Location: New Orleans
Posts: 969
Default

Quote:
Originally Posted by rgarry View Post
I wonder if its allergic to water Ok, that wasn't helpful
x2
Witerango is offline   Reply With Quote
Old 06-22-2012, 03:33 PM   #9
Member
 
Join Date: Aug 2007
Location: Kitty Hawk NC
Posts: 80
Default

Everthing always works when its on the trailer!!!!
hdsurfer is offline   Reply With Quote
Old 06-22-2012, 05:22 PM   #10
Senior Member
 
Join Date: Feb 2011
Location: south of Boston
Posts: 3,153
Default

Lets try troubleshooting , in a logical manner
.
Its very likely not firing on all cyls, on the hose it freewheels the dead cyl's, in the water it can't.

Go to the auto store, buy a compression guage and an adjustable spark tester ( not the neon type), should cost you less than $50 total.

Inspect sparkplugs, keep them in the order they came out, describe what you see.
Compression test it, all plugs out, fully charged battery. Write the results down.

spark test it, all plugs out, set tester gap to 3/8th inch. Look for BLUE spark, yellow is fail.
Heres a vid, this guy has a 6 cyl tester, it checks them all at the same time, see the blue spark and notice the huge gap the tester is set at, you cannot test for spark with a sparkplug because the required test gap is so big.

if you find no problems rebuild the carbs with new carb kits.
Theres lots of videos on Youtube for DIY carb jobs, its very simple.
Heres a mid 80's Johnson 115hp carb rebuild video.
jonesg is offline   Reply With Quote
Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are On
Refbacks are Off

Forum Jump


All times are GMT -7. The time now is 10:52 AM.


©2009 TheHullTruth.com

Powered by vBulletin® Version 3.9.3.0
Copyright ©2000 - 2016, Jelsoft Enterprises Ltd.