Marine Electronics Forum - Furuno Navnet Sounder ( not marking bottom ??? )

THE HULL TRUTH is the world's largest FREE network for the discussion of Boating & Fishing. Whether you're researching a new boat, or are a seasoned Captain, you'll find The Hull Truth Boating & Fishing Message Forum contains a wealth of information from Boaters and Sportfishermen around the world.




seahornet
03-28-2012, 11:54 AM
Navnet sounder stopped marking bottom, Sounder display screen with depth scale still comes up, but does show bottom. Any help. Thanks


semperfifishing
03-28-2012, 12:09 PM
Start with your connections.
Make sure they are clean and in good order.
Then check the transducer and its cable...how old is it and what type?

Are you sure your sonar is firing?

seahornet
03-28-2012, 12:15 PM
Thanks, will check those items !


southatlantic
03-28-2012, 01:42 PM
Also check if sounder is in Manual mode and if so, what is the gain and scale... if the scale limit is lower than the depth, that could also be a problem, as could too low a gain.

savage
03-28-2012, 08:21 PM
Are you getting a good display when running?
Does the display and bottom reading improve when you shut the engines down?


Happened to me -

The fix was to re-route the transducer cable to maximize separation from the engine wires. Those high current flows rode rough-shod on the tiny signals that your FF is trying to read. I moved the transducer wire far away from the engine wires and can read bottom at all speeds, and show good marks for bait, structure, and surprises encountered on the run.

Turn down the noise and everything is better. :thumbsup:

seahornet
03-29-2012, 10:12 AM
Problem fixed, thanks for the help !!



Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.2.0